mallerenga

dimarts, 2 de novembre del 2010

EL NEOLÍTIC A GIRONA

Els nois i noies de cicle superior, després de treballar la Prehistòria a classe, vàrem visitar una exposició itinerant sobre el Neolític. Hem preparat uns articles que fan referència al que veierem.
Els de 5è us parlaran de l'agricultura i la ramaderia i els de 6è de la ceràmica i el jaciment de Jericó.

Agricultura
L'home, primer va ser recol·lector, caçador i nòmada. Després va passar a ser sedentari, probablement un noi portava cereals i li va caure gra mentre el portava cap a casa seva. Com que segurament va ploure, van crèixer les plantes de cereals, ja que estaven a la zona més fèrtil. Així vam començar a cultivar la terra i tenir camps de conreu. Es vestien amb pells d'animals, feien eines per millorar el treball i pals per defensar-se.

Ramaderia

La ramaderia va començar, probablement, després de tornar d'una cacera que portaren els fills de l'animal caçat. Segurament hi havia algun mascle i alguna femella. Amb el temps van veure que es podien reproduir. I els van domesticar. Van descobrir una nova manera d'alimentar-se.

Ceràmica
A l'edat del Neolític van descobrir que si agafaven fang, li donaven forma i després deixaven que s'escalfés a la vora del foc, obtindrien gerros, plats, bols... Finalment els decoraven. Tot això va passar perquè una persona va deixar fang dins un cistell al costat del foc i va quedar dur. Així van aprendre a fer la ceràmica.










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada