mallerenga

dilluns, 20 de febrer de 2017

Els nens i nenes de cinquè hem volgut celebrar el 100è aniversari del naixement de Roald Dahl. Per això ens hem llegit contes i hem visualitzat alguna pel.lícula basada en els seus escrits.

Ho trobem molt divertit. Per això ens hem apuntat a un concurs organitzat per l'editorial "loqueleo". Esperem tenir sort i, si no, ens ho haurem passat molt bé!

Aquí us deixem una mica més d'informació per a saber-ne més sobre ell, extreta de la pàgina "Roald Dahl, projecte en xarxa". Esperem que ho trobeu interessant.


Estem treballant en Roald Dahl.

Roald Dahl va néixer el 1916 a la Villa Marie de la Fairwater Road, al barri Llandaff de Cardiff. Els seus pare eren noruecs. El pare de Dahl havia emigrat al Regne Unit des de la ciutat noruega de Sarpsborg, i es va establir a Cardiff a la dècada de 1880. La seva mare el va seguir i es va casar amb el seu pare el 1911. Dahl va ser anomenat en referència a l'explorador polar noruec Roald Amundsen.

El seu primer idioma era el noruec, que parlava a casa amb els seus pares i les seves germanes Astri, Alfhild i Else. Dahl i les seves germanes van ser criats en la fe luterana i van ser batejats a l'Església Noruega de Cardiff, on els seus pares resaven. El 1920, quan Dahl tenia tres anys, la seva germana de set anys, Astri, va morir d'apendicitis. Setmanes més tard, el seu pare va morir de pneumònia als 57 anys. Amb l'opció de tornar a Noruega a viure amb familiars, la mare de Dahl va decidir quedar-se a Gal·les, ja que Harald havia desitjat educar els fills a les escoles britàniques, que considerava les millors del món.
Els seus moments més feliços els vivia a l'estiu, quan viatjava amb la seva mare i els seus germans a Noruega. No va brillar especialment en els seus estudis, encara que va destacar en activitats esportives com la boxa.

Més interessat per l'acció i l'aventura que per l'esforç intel·lectual, en complir els divuit anys es va fer explorador, en lloc de matricular a la Universitat, com volia la seva mare. Després va treballar com a venedor fins que, als vint-i-anys d'edat, es va allistar com a aviador per lluitar en la Segona Guerra Mundial, i va servir en les Forces Aèries Reials a Líbia, Grècia i Síria. En les campanyes del continent africà el seu avió va ser aconseguit en diverses ocasions pels trets de l'enemic, i en una ocasió va arribar a ser enderrocat. Dahl va salvar la vida de miracle, encara que tenia ferides tan greus que va ser enviat a casa.
Les obres de Dahl per a nens sovint estan enfocades des del punt de vist d'un nen. Típicament hi surten "dolents" adults que odien i maltracten els nens, i almenys un adult "bo" per a contrarestar els dolents.
Aquests personatges són possiblement una referència als abusos que el propi Dahl va patir als internats on va assistir. Solen contenir molt d'humor negre i situacions grotesques, i fins i tot violentes.

 Algunes de les seves obres més importants són les següents:

1)       CHARLIE I LA FÀBRICA DE CHOCOLATA
2)     EL GRAN AMIC GAGAN
3)     MATILDA
4)     LES BRUIXES
5)     ELS CULDOLLES
6)     LA MARAVELLOSA MEDICINA D'EN JORDI
7)      BOY
8)     AGU TROT
9)     VERSOS PERVERSOS
KISS KISS

Resultat d'imatges de roald dahl

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada